Genetics Test Cross Backcross Solved Mcqs Biology

Genetics Test Cross Backcross Solved Mcqs Biology

Transmission of parents' characters into the next coming generation is a feature of Genetics. Genetics is an advanced type of Biology. Genetics Test Cross Backcross Solved Mcqs Biology is a very helpful material for the evaluation of preparation of this article.

Genetics Test Cross Backcross Solved Mcqs Biology


ASSIGNMENT#01
 PROGRAM BS BOTANY
 SEMESTER 3rd
 NAME Muhammad Muzaffar Maqbool
 ROLL NO:30
 COURSE TITLE CELL BIOLOGY, GENETICS, EVOLUTION
 TOPIC: Test cross backcross 2 Evidence of Evolution
MCQs The topic I: BACK CROSS

1:—————-is a mating of an individual of an unknown genotype?
(a)TEST CROSS
(b) Back cross
(c)Dominance
(d)co-Dominance
Ans back cross
2:back cross is a mating of an individual of unknown genotype to any one of ——–parents
(a)Heterozygous
(b)Homozygous
(c)dominant
(d)all
Ans: Homozygous
3:The term ——-is often used interchangeably with back cross
(a)TEST CROSS
(b)back cross
(c)Dominance
(d)co-Dominance
AnsTEST CROSS
4: test cross is a cross of an individual of dominant phenotype to recessive
(a)Heterozygous
(b)Homozygous
(c)dominant
(d)all
Ans: Homozygous
5——– is a cross of an individual of dominant phenotype to recessive
a)TEST CROSS
(b)back cross
(c)Dominance
(d)co-Dominance
AnsTEST CROSS
6:In animal breeding back cross is also often called
(a)back cross
(b)test cross
(c)Top cross
(d)all
Ans Top cross
7:back cross gives ———-homozygous tall.
(a)30%
(b)34%
(c)70%
(d)50%
Ans50%
8:back cross gives ———-heterozygous tall.
(a)30%
(b)34%
(c)70%
(d)50%
Ans50%
9:Term back cross and test cross was first discovered by
(a)Gregor Mendel
(b)Watson crick
(c)stony
(d)all
Ans: Gregor Mendel
10:back cross has special value in ———————–analysis
(a)complete dominant
(b)incomplete dominance
(c)all
(d)none
Ans incomplete dominance
11:All back cross is not ——–cross
(a)back cross
(b)test cross
(c)dominance
(d)all
Ans: test cross
12Durining back cross F1 hybrid is crossed back with any of the parents either
(a)Homozygous
(b)heterozygous
(c)Homozygous,hetrozygous
 d)(none
AnsHomozygous, heterozygous

Topic II: Test cross Genetics Test Cross Backcross Solved Mcqs Biology

13:Test cross is mating in which an individual showing a ——-is crossed with an individual of recessive phenotype.
(a)recessive phenotype.
(b)Dominant phenotype
(c)all
(d)Dominant
dominant phenotype
14Test cross is mating in which an individual showing a dominant phenotype is crossed with an individual of —–
(a)recessive phenotype.
(b)Dominant phenotype
(c)all
(d)Dominant
Ans: recessive phenotype
15:—- is mating in which an individual showing dominant phenotype is crossed with an individual of the recessive phenotype
(A)TEST CROSS
(b)back cross
(c)Dominance
(d)co-Dominance-
AnsTEST CROSS
16:————-is used to ascertain homozygosity or heterozygosity
A)TEST CROSS
(b)back cross
(c)Dominance
(d)co-Dominance-
AnsTEST CROSS
17:Test cross is used to ascertain —————————-
(a)homozygosity
(b)heterozygosity
(c)homozygosity or hetrozygocity
(d)none
Ans:homozygosity or hetrozygocity
18. When crossed with a recessive parent, homozygous produced all —————offspring
(a)Dominant
(b)recessive
(c)none
(d)all
dominant
19When crossed with heterozygous dominant produced all —————offspring
(a)1/2Dominant
(b 1/2)recessive
(c)all
(d)none
Ans
all
20 All tests cross considered as
A)TEST CROSS
(b)back cross
(c)Dominance
(d)co-Dominance-
Ans: back cross

Topic iii Evidence of Evolution

21:Evedence of geographical evolution of species came from
(a)Fossil record
(b)animals
(c)plants
(d)all
fossil record
22:The geographical distribution of species on earth is called
(a)Biogeography
(b)Fossil record
(c)vertebral fossil
(d)none
Ans: Biogeography
23:———-only live in America
(a)armadillos
(b)fungi
(c)allium cape
(d)all
Ans armadillos
24:OLDESTS Fossils are
(a)PROKARYOTES
(b)EUKARTYOTES
(c)ALL
(d)FUNJI
Ans: PROKARYOTES
25:————ARE Remains of organisms that lived in geological time
Biogeography
(b)Fossil record
(c)vertebral fossil
Ans
26:fossils tissue are petrified by
(a)carbonates
(b)silica
(c)calcium carbonates
(d)both band c
Ans: both band c
27:Similarity in characteristics resulting from common ancestry called
(a)HOMOLOGY
(b)ANALOGY
(c)ALL
(d)BOTH
Ans: analogy
28:Darwin theory depends on
(a)fact
(b)evidence
(c)nature
(d)all
Ans Evidence
28:EXAMPLE of divergent evolution
(a)man
(b)horse
(c)bat
(d)all
Ans: all
30.FLOWER PARTS OF FLOWERING PLANTS ARE
(a)HOMLOGOUS
(b)ANALOGOUS
(c)VESTIGIAL
(d)NONE
Ans
31:structurally different organisms but similar in function
(a)analogous
(b)VESTIGIAL
(c)HOMLOGOUS
(d)none
Ans: analogous

32:Skeletonof whales are the examples of
(a) HOMLOGOUS
(b)ANALOGOUS
(c)VESTIGIAL
(d)NONE

Ans: VESTIGIAL
33. Ear muscle in is the example of ———-structure
(a)VESTIGIAL
(b) HOMLOGOUS
(c)ANALOGOUS
(d)none
Ans: VESTIGIAL
34. coccyx in main is the example of ———-structure
(a)VESTIGIAL
(b) HOMOLOGOUS
(c)ANALOGOUS
(d)none
Ans: VESTIGIAL
35. Wings of the bat is an example of ————structure
(a)VESTIGIAL
(b)HOMoLOGOUS
(c)ANALOGOUS
(d)none
Ans: ANALOGOUS
36:Fig is the example of
(a)VESTIGIAL

( b)ANALOGOUS

( c) HOMOLOGOUS
(d)all
Ans: ANALOGOUS
37:———————-are the earliest vertebrates
(a)fossil fishes
(b)fossil animal
(c)fossil plants
(d)none
Ans: fossil fishes
38:IN aerobic species ——————– cytochrome is found
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
Ans: C
39:cytochromec is found in
(a)aerobic species
(b)anaerobic species
(c)all
(d)none
Ans: aerobic species
40:A common ————-code is the evidence that all life is related
(a)Genetic
(b)Genetic drift
(c)none
(d)all
Ans: Genetic
41:Gillspoches develops into
(a)wings
(b)gills
(c)feather
(d)all
Ans: gills
42:——————–is a flowering part of the plant
(a)sepal
(b)petal
(c)carpel
(d)all
Ans all
43:Pattren of different species have been involved from a common ancestor at different habitat called
(a)convergent
(b)divergent
(c)Biogeography
(d)all
Ans: divergent
44:Pattren of different species have been involved from a different ancestor at different habitat called
(a)convergent
(b)divergent
(c)Biogeography
(d)all
Ans: convergent
45:Eustachian tube connect with throat
(a)middle ear
(b)inner ear
(c)outer ear
(d)all
Ans: middle ear
46:Wings of birds are
(a)convergent
(b)divergent
(c)Biogeography
(d)all
Ans:convergent
47:Armadillos is found in
(a) America
(b)Pakistan
(c)india
(d)china
Ans: America
48:fore limbs of the bat are the example of
(a)convergent
(b)divergent
(c)Biogeography
(d)all
Ans: divergent
49:fore limbs of man are the example of
convergent
(b)divergent
(c)Biogeography
(d)all
Ans: divergent
50:Vestigal organ is the ————–homologous structure
(a)old
(b)new
(c)oldest
(d)modern
Ans: oldest

Articles and Notes of 

Post a Comment

0 Comments