Ads

Mcqs Meiosis And Phases Of Meiosis BS

Mcqs Meiosis And Phases Of Meiosis BS

In the BS Botany Course Cell Biology, genetics, and Evolution Cell division is an important topic That has different phases. Questions on Mcqs Meiosis And Phases Of Meiosis for  BS Classes is an evaluating method. This will surely help to ensure exams preparation. These Mcqs Meiosis And Phases Of Meiosis BS uploaded by Waseem Qamar Department BS Botany

Mcqs Meiosis And Phases Of Meiosis BS


  Multiple choice question answer 

1:The term mitosis was coined by.

(a)Flemming

(b)Boveri

(c)strasburger

(d)All

Ans. (A)

2: The term mitosis was coined.

(a)1881

(b)1882

(c)1887

(d)1889

Ans. (B)

3:___observed mitosis in the plant.

(a)Flemming

(b)Strasburger

(c)Boveri

(d)None of these

Ans. (B)

4:Mitosis divided into phases.

(a)3

(b)5

(c)2

(d)4

Ans. (C)

5:Cytokinesis is a division of.

(a)cell

(b)cell wall

(c)nucleus

(d)cytoplasm

Ans. (D)

6:The cell division which results in the formation of the body cell of the plant is known as.

(a)Mitosis

(b)Meosis

(c)Amitosis

(d)free cell formation

Ans. (A)

7:DNA replication occurs during.

(a)Mitosis

(b)Meiosis

(c)Meosis1

(d)Both a$b

Ans. (D)

8:__observed mitosis in animals.

(a)Flemming

(b)Strasburger

(c)Boveri

(d)Both a and c

Ans. (D)

9:Second meiotic division is similar.

(a)Amitosis

(b)Mitosis

(c)Meosis

(d)Primary fusion

Ans. (B)

10:The last stage is to study the structure and number of chromosomes.

(a)Prophase

(b)Anaphase

(c)Metaphase

(d)Telophase

Ans. (C)

11:Microtubles are composed of.

(a)Tubulin

(b)Insulin

(c)Haemoglobin

(d)Adrenaline

Ans. (A)

12:Any cell of a living organism other than the reproduction cell is known as.

(a)Asomatic cell

(b)Somatic cell

(c)Non somatic cell

(dNone of these

Ans. (B)

13:Mitotic division occurs in.

(a)Bonemarrow

(b)Animal skin

(c)Plant meristematic tissue

(d)All of these

Ans. (D)

14:Chromatin material is visible during.

(a)Interphase

(b)Prophase

(c)Metaphase

(d)Anaphase

Ans. (B)

15:Which one is absent in animals cells.

(a)Spindle

(b)Centriole

(c)phragmoplast

(d)chromatin

Ans. (C)

16:The centriole lies within the.

(a)karyosome

(b)Centrosomes

(c)chromosomes

(d)Nucleosome

Ans. (B)

17:Phragmoplast is present in.

(a)Plant cell

(b)Animal cell

(c)Both a and B

(d)None of these

Ans. (A)

18:During  cell division the nuclear division is called.

(a)Cytokinesis

(b)Karyokinesis

(c)Plasmolysis

(d)Diakinesis

Ans. (B)

19:The vesicle forming phragmoplast originates during.

(a)Prophase

(b)Anaphase

(c)Metaphase

(d)Telophase

Ans. (C)

20:Healing of wound and repair of tissue depends on.

(a)Mitosis

(b)Meiosis

(c)Amitosis

(d)Mutation

Ans. (A)

21:Microtubles are composed of protein tubulin traces.

(a)RNA

(b)DNA

(c)Glycolipid

(d)Phospholipid

Ans(A)

22:At cytokinesis in plant membrane structure phragmoplast is form vesicle which originates from.

(a)Lysosomes

(b)Endoplasmic reticulum

(c)Golgi complex

(d)Centriole

Ans. (C)

23:__set of microtubules arise from tissue each pair of the centriole.

(a)Two

(b)Three

(c)Five

(d)Seven

Ans. (B)

24:The smallest stage of karyokinesis.

(a)Anaphase

(b)Metaphase

(c)Telophase

(d)Prophase

Ans. (A)

25:Anaphase is a Greek word ‘ana’means.

(a)Back

(b)Between

(c)Front

(d)Side

Ans. (A)

26:The cell duration in mitosis is.

(a)1hours to 3hours

(b)30mints  to 3hours

(c)2hours to 3hours

(d)24hurs

Ans. (B)

28:In metaphase chromatid attached at a point called

(a)Centromere

(b)kinetochore

(c)karyokinesis

(d)Cytokinesis

Ans(A)

29:The longest phase of karyokinesis is.

(a)Telophase

(b)Metaphase

(c)Prophase

(d)Anaphase

Ans. (C)

30:The size of chromosomes appears a thin thread at beginning of the prophase is.

(a)0.5to100nanometer

(b)0.25to100nanometer

(c)0.25to100micrometer

(d)0.5to100micrometer

Ans. (B)

31:The word metaphase ‘meta means.

(a)Between

(b)Side

(c)Back

(d)Front

Ans. (A)

32:During karyokinesis the various nuclear events has been divided into.

(a)5phase

(b)4phase

(c)3phase

(d)2phase

Ans. (B)

33:The division of whole-cell is called.

(a)Karyokinesis

(b)Cytokinesis

(c)Chromatids

(d)Botha and b

Ans. (B)

34:All kinds of asexual reproduction take place.

(a)Meiosis

(b)Mitosis

(c)Amitosis

(d)All of these

Ans. (B)    

35:Mitosis divide into phases.

(a)2

(b)3

(c)4

(d)5

Ans. (A)

36:In telophase mitotic apparatus is.

(a)Kinetochore

(b)Centromere

(c)Both

(d)None of these

Ans. (A)

37:Non sister chromatids are located on.

(a)Identicalchrmosomes

(b)Different chromosomes

(c)Both

(d)None of these

Ans. (B)

38:Tissue culture and cloning seek through.

(a)Meiosis

(b)Mitosis

(c)Amitotic

(d)None

Ans. (B)

39:Sister chromatid is one that is.

(a)Different

(b)Identical

(c)Both

(d)None of these

Ans.(B)

40:Mitosis produce gentically____cells.

(a)Different

(b)Identical

(c)Normal

(d)None of these

Ans. (B)

41:Replacement of the older cells is a gift.

(a)Amitotic

(b)meiosis

(c)Mitosis

(d)C and B

Ans. (C)

42:The word ‘pro means.

(a)Before

(b)Between

(c)Back

(d)After

Ans. (A)

43:In telophase mitosic appartus is.

(a)Organized

(b)Disorganised

(c)Both

(d)None of these

Ans. (B)

44:The specialized microtubules structure including aster and Spindel is called

(a)Mitosis

(b)Meiosis

(c)Mitotic apparatus

(d)None of these

Ans. (C)

45:Development and growth of multicellular depend upon orderly controlled by.

(a)Amitotic

(b)Mitosis

(c)Meiosis

(d)None

Ans. (B)

46:The most critical phase of mitosis is.

(a)Anaphase

(b)Metaphase

(c)Telophase

(d)Prophase

Ans. (A)

47:The equalization division is a common division method for only _____ cell.

(a)Haploid

(b)Diploid

(c)Both cell

(d)None of these

Ans. (B)

48:Polar microtubules do not interact.

(a)Chromatin

(b)Chromosomes

(c)Fusion

(d)None of these

Ans. (B)

49:The polar microtubules are composed of.

(a)Protein

(b)Tubulin

(c)Traces of RNA

(d)All of these

Ans. (D)

50:The chromatin material gets condensed by

(a)Folding

(b)Tissue culturing

(c)Both

(d)None of these

Ans. (A)

Post a Comment

0 Comments