SEX LINKAGE &SEX DETERMINATION IN HUMAN MCQs

SEX LINKAGE & SEX DETERMINATION IN HUMAN MCQs

SEX LINKAGE & SEX DETERMINATION IN HUMAN is a very important topic because it provides more information about homo sapiens. This article includes a number of chromosomes, types of chromosomes, karyotype, genes, their roles and sex determination process and all concerning issues. This assignment is submitted by❖ NAME: SAMRA KOUSAR  

GOVT.GRADUATE COLLEGE CHOWK   AZAM
⮚ ASSIGNMENT:#01
❖ PROGRAMME: BS BOTANY
❖ SEMESTER:3rd
❖ ROLL: NO: 31
❖ COURSE TITLE: CELL BIOLOGY, GENETICS, EVOLUTION
❖ TOPIC: SEX LINKAGE IN MAN & SEX DETERMINATION
MCQS
1:Humans have sex-linked genes as:
(a)Recessive
(b)Dominant
(c)Both
(d)None of these
Ans: Both
2:Sex linked recessive trait is……
(a)Hypophosphatemic
(b)Colour blindness
(c)Vitamin D resistant rickets
(d)All
Ans: Colour blindness
3:Chances for a man to be affected by haemophilia A&B than women are…..
(a)Greater
(b)Less
(c)both a&b
(d)Zero percent
Ans: Greater
4:Green colour blindness is called……
(a)Deuteranopia
(b)Protanopia
(c)Tritanopia
(d)None
Ans:Deuteranopia
5:Tritanopia is…….
(a)Green blindness
(b)Blue blindness
(c)Red blindness
(d)Yellow blindness
Ans: Blue blindness
6:The genes for red and green opsins are on………
(a)X-chromosome
(b)Y-chromosome
(c)Autosome-1
(d)Autosome-5
Ans: X-chromosome
7:Which of these traits zigzags from maternal grandfather through a carrier daughter to grandson?
(a)Autosomal
(b)X-linked
(c)Y- linked
(d)X&Y linked
Ans: X-linked
8:which one of the following is an X-linked trait?
(a)Male pattern baldness
(b)Diabetes mellitus
(c)Haemophilia
(d)Erythroblastosis foetalis
Ans: Haemophilia
9:which of the following will be haemophilic?
(a)XH Xh
(b)XH XH
(c)Xh Y
(d)XH Y
Ans: Xh Y
10:All chromosomes other than the sex -chromosome are called…….
(a)Exosomes
(b)Autosomes
(c)Hetrosomes
(d)Homosomes
Ans: Autosomes
11:The genes for blue opsin is present on….
(a)X-chromome
(b)Y- chromosome
(c)Autosome -5
(d)Autosome-7
Ans: Autosome-7
12:Trichromatic colour vision means to see…..
(a)Red
(b)Green
(c)Blue
(dAll
Ans: All

13:Genetic red-green colour blindness is more affected on……
(a)Man
(b)Women
(c)Equally
(d)None of these
Ans: Man
14:Man have a chromosome…
(a)One
(b)Two
(c)Three
(d)Four
Ans: One
15:How many types of haemophilia?
(a)2
(b)3
(c)4
(d)5
Ans:3
16:Which type of haemophilia genes are present on X-chromosome
(a)Haemophilia A
(b)Haemophilia B
(c)Haemophilia C
(d)None
Ans: Haemophilia A
17: Which of the following trait is transmitted directly from an affected father to only his son?
(a)Autosomal
(b)X-linked
(c)Y-linked
(d)X&Y linked
Ans: Y- linked
18:X and Y chromosomes are called sex chromosomes because these have genes for the determination of……
(a)Sex
(b)Sex organ
(c)Reproductive system
(d)Sex hormones
Ans: Sex
19:XO Turner’s syndrome in humans produced through non-disjunction is sterile…….
(a)Male
(b)Female
(c)Both
(d)None
Ans: Female
20: When two contrasting pairs of traits are following in the same cross, then alleles assort independently in….
(a)Egg
(b)Sperm
(c)Zygote
(d)Gametes
Ans: Gametes
21: In males the sex-determining gene is …
(a)XY
(b)SRY
(c)SYX
(d)SXX
Ans: SRY
22:The genetic system for the determination of sex is present in…….
(a)Ginkgo
(b)Ant
(c)Ascaris
(d)Yeast
Ans: Ginkgo
23:An example of the heterogametic female is….
(a)Human being
(b)Protenor
(c)Moth
(d)Drosophila
Ans: Moth
24:The sex of individuals of next-generation always depends on one of the parents who is…?
(a)Heterogametic
(b)Homogematic
(c)Isogametic
(d)Isomorphic
Ans: Heterogametic
25:Hypophosphatic Ricketts an X- linked…
(a)Co-dominant trait
(b)Dominant trait
(c)Over dominant trait
(d)Recessive trait
Ans: Dominant trait
26:Sex of the offspring is determined by the sperm
(a)X-carrying sperm
(b) Y- carrying sperm
(c)Both
(d)None
Ans: Both
27:WZ-ZZ type of sex determination pattern is common in
(a)Birds
(b)Butterflies
(c)Moth
(d)All
Ans: All
28:When correns discovered the pollens of plants?
(a)1902
(b)1905
(c)1907
(d)1912
Ans:1907
29:The type of sex determination found in Drosophila, man and many other organisms are…
(a)XX-XX
(b)XY-XX
(c)XO-XX
(d)WZ- ZZ
Ans: XY-XX
30:Which of the following trait is not sex-linked recessive?
(a)Haemophilia
(b)Colour blindness
(c)Hypophosphatemic Ricketts
(d)TMF Syndrome
Ans: Hypophosphatemics Ricketts
31:Eggs and sex-determining factors in ….
(a)Moth
(b)Drosophila
(c)Ascaris
(d)Man
Ans: Moth
32:Which is an example of continous variation ……
(a)Shape in pea plants
(b)colour
(c)Intelligence
(d)None
Ans: Intelligence
33:Male plants produce flowers with…..
(a)Carpal
(b)Stamen
(c)Both
(d)None
Ans: Stamen
34:Which eukaryotic microorganisms do not have sex chromosomes?
(a)Ginkgo
(b)Ant
(c)Ascaris
(d)Yeast
Ans: Yeast
35:Male and female individuals ordinary differ from each other in respect of either the number or the morphology of sex chromosomes are called…….
(a)Autosomes
(b)Allosomes
(c)Chromosomes
(d)None
Ans: Allosomes
36:Who observed the chromosomes of Drosophila under the microscope?
(a)T.H Morgan
(b)Darwan
(c)Mendel
(d)Corren
Ans: T.H Morgan
37:Which of the following sex is determined genetically?
(a)Human being
(b)Firefly
(c)Drosophila
(d)All
Ans: All
38:For sex determination Turtle relies entirely on environmental factors such as…
(a)Pressure
(b)Temperature
(c)Both
(d)None
Ans: Temperature
39:A gamete without any sex chromosome is called …
(a)Nullo gamete
(b)Heterogamete
(c)Homogamete
(d)None
Ans: Nullo gamete
40:Every egg carries an ….
(a)X-chromosome
(b)Y-chromosome
(c)XY -chromosomes
(d)YY- chromosomes
Ans: X-chromosome
41:Who discovered the WZ-ZZ type of sex determination pattern in moths?
(a)T.H Morgan
(b)J.Seller
(c)Darwan
(d)Mendel
Ans: J.Seller
42:The sex chromosomes in birds are designated as Z&W. IN this, which is a larger chromosome….
(a)Z-chromosome
(b)W-chromosome
(c)Both are the same
(d)None
Ans: Z-chromosome
43:In birds female genotypes are represented as:
(a)ZZ
(b)ZW
(c)WW
(d)All
Ans: ZW
44:A Y-linked trait SRY on Y-chromosome determines:
(a)Femaleness
(b)Baldness
(c)Maleness
(d)Deafness
Ans: Maleness
45:In plants sex determination is present in…….
(a)Dioecious plants
(b)Non- dioeciois plants
(c)Both
(d) None
Ans: Dioecious plants
46:XO-XX pattern of sex determination is found in …….
(a)Grasshopper
(b)Mammals
(c)Birds
(d)Butterflies
Ans: Grasshopper
47:If the Nullo sperm fertilizes the egg, and XO male offspring is produced. The sex ratio between males and females is ……
(a)1:2
(b)1:1
(c)1:4
(d)1:5
Ans: 1:1
48:Two genes that produced red and green light-sensitive proteins are located on the……
(a)X- chromosome
(b)Y- chromosome
(c)XY- chromosomes
(d)Autosome
Ans:X- chromosome
49:A sex-limited trait is limited to only one sex due to …….
(a)Anatomical differences
(b)Ecological differences
(c)Physiological differences
(d)Taxonomic differences
Ans: Anatomical differences
50:Female is XX because it has two X chromosomes, it is called ………
(a)Homogametic
(b)Heterogametic
(c)Nullo gametic
(d)None
Ans: Homogametic



Post a Comment

0 Comments