Ads

What is Meiosis and Phases of Meiosis MCQS With Answers

What is Meiosis and Phases of Meiosis MCQs With Answers

  • PROGRAM BS BOTANY
  • SEMESTER 3rd
  • NAME HASSAN                                     
  • ROLL NO 22
  • COURSE TITLE CELL BIOLOGY, GENETICS, EVOLUTION
  • TOPIC: What is Meiosis and Phases of Meiosis MCQs With Answers

MCQS                                                   

1: The derivation of meiosis from medium means                              

  • To increase

(b)To reduce

(c)To divide

(d)To multiply

Ans To reduce

2: A type of cell division in which the number of chromosomes in a daughter cell is reduced to half or compared to the parent cell is called

  • Meiosis
  • Mitosis
  • Translation
  • Transduction

Ans: Meiosis      

3: Meiosis type of cell division take place

  • Haploid cells
  • Zygote cells
  • Diploid cells
  • Chromosomes

Ans: Diploid cells

4: Meiosis occurs in plants at the time of 

  • Gamete formation
  • Cell division
  • Cell growth
  • Spore formation

Ans: Spore formation

5: Each number of diploid cells produce how many haploid cells after meiosis

  • Four
  • Five
  • Six
  • Eight

Ans:  Four

6:  The type of meiosis division in which the number of chromosomes is reduced to half in the daughter cell is called

  • Bilateral division
  • Reduction division
  • Mitosis division
  • None of these

Ans: Reduction division

7: Chromosomal division does not occur in

  • Mitosis
  • Meiosis
  • Meiosis1
  • Meiosis 2

Ans: Meiosis1

8: The mitosis like cell division is called

  • Meiosis
  • Reduction division
  • Meiosis1

(d)Meiosis2

Ans: Meiosis2

9: In meiosis prophase(1), the number of chromosomes in each type of diploid is

  • Two
  • Four
  • Six
  • Eight

Ans: Two

10: The similar but not necessarily identical chromosomes are called

  • Homologous chromosomes
  • Heterologous chromosomes
  • Central chromosomes
  • All of these

Ans: homologous chromosomes

11: The longest and thinnest fibres which are bead-like structures called

  • Gene
  • Allele
  • Locus
  • Chromosomes

Ans: Chromosomes

12: First essential phenomenon of meiosis, the pairing of chromosomes is called

  • Synapsis
  • Bivalent
  • Tetrad
  • Trivalent

Ans: synapsis

13: Each paired but not fussed complex structure in the zygote is called

  • Synapsis
  • Bivalent
  • TETRAD

(d)Both (2,3)

Ans: Both (2,3)

14: The structure developed in between the homologous chromosomes is called

  • Synapsis
  • Golgi complex

` Ans Synuptonamel complex

15: The process in which non-sister chromatids of homologous chromosomes exchange their segments called

  • Gene formation
  • Crossing over

(c)Conjugation

(d) Translation

Ans: Crossing over

16:In crossing over reshuffling of hereditary material take place which results in

  • Gene formation
  • Genetic material
  • Gene recombination
  • Cell division

Ans: Gene recombination

17: Each homologous recognizes its homologue through a specific attachment point is called

  • Crossing over
  • Cristae
  • Conjugation
  • chiasmata

Ans: CIUSMATA

18: Which pairing stage has or point where chromatids separated

  • Allele
  • Gene pool
  • Bivalent
  • Ciasmata

Ans: Allele

19:The phase in which the condensation of chromosomes reach to maximum is called

  • Metaphase

(b)genetic variation

(c)Diakinesis

(d) Centrosome

Ans: Diakinesis

20: The phase in which nuclear membrane disorganizes is called

  • Prophase
  • Metaphase

(c)Anaphase

(d) telophase

Ans: Metaphase

21: The phase in which nuclear membrane recognizes around each set of chromosomes is called

  • Meiosis
  • Meiosis(1)
  • Telophase (1)
  • Telophase(2)

Ans: Telophase (1)

22: The intermediate step which start immediately after cytokinesis and before chromatins called

  • Prophase(2)
  • Meiosis(2)
  • Mitosis
  • Meiosis(1)

Ans: Meiosis(2)

23: The simultaneous splitting of chromosomes centromere occurs in

  • Anaphase(1)
  • Anaphase (2)
  • Telophase (2)
  • Meiosis (2)

Ans: Anaphase(1)

24: The two sets of chromosomes are again enclosed in the phase

  • Spindle formation
  • Allele formation
  • Genetic recombination
  • Telophase(2)

Ans: Telophase(2)

25: The stage of meiosis(2) in which poles of spindle microtubules are in close contact is called

  • Prophase (2)
  • Anaphase (2)
  • Metaphase(2)
  • Telophase (2)

Ans: Metaphase (2)

26:The condensation of chromosomes occurs in

  • Leptonene

(b) Pachytene

(c) Diakinesis

(d) Diplotene

Ans: Leptonene

28:Each paired but not fussed  complex structure is called

(a)Tetrad

(b)Helical

(c)Tetragon

(d)Trivalent

Ans: Tetrad

29:The pairing is completed in

(a)Diplotene

(b)Pachytene

(c)Zygotene

(d)All of these

Ans: Pachytene

30:In pachytene the number of bivalent chromatids is

(a)Three

(b)Four

(c)Six

(d)Eight

Ans: Four

31:Non-sister chromatids of homologous chromosome exchange their segments due to

(a)Spindle formation

(b)Chiasmata

(c)Gene segregation

(d)Cell division

Ans: Chiasmata

32:The condensation of chromosomes completes in the process of

(a)Diplotene

(b)Zygotene

(c)Diakinesis

(d)Leptonene

Ans: Diakinesis

33:In the process of diakinesis, the nuclei are

(a)Enlarged

(b)Emerged

(c)Divided

(d)Disappear

Ans:Disappear

34:The paired chromosomes repel each other and begin to separate in

(a)Zygotene

(b)Leptonene

(c)Zygote

(d)Diplotene

Ans:Diplotene

35:The short stage of meiosis is

(a)Prophase

(b)Telophase

(c)Anaphase

(d)Metaphase

Ans: Prophase

36: The process of meiosis is complete in

(a)2-division

(b)3- division

(c)4-division

(d)no. division

Ans:2-division

37:The nuclear membrane disappears at the beginning of

(a)Prophase

(b)Metaphase(1)

(c)Telophase(1)

(d)Anaphase(1)

Ans:Metaphase(1)

38:The formation of chiasmata and taking place of synopsis occurs in

(a)Chromosomes formation

(b)Cell division

(c)Meiosis

(d)Mitosis

Ans: Meiosis

39:Meiosis take place during the formation

(a)Genes

(b)Zygote

(c)Gametes

(d)Cells

Ans: Gametes

40:The type of reproduction that takes place by meiosis is

(a)Sexual reproduction

(b)Asexual reproduction

(c)Gamete formation

(d)Binary reproduction

Ans: Sexual reproduction

41:Pregenency produced by the process of meiosis will be different from their parents is

(a)Mitosis

(b)Meiosis

(c)Prophase

(d)Meiosis(2)

Ans: Meiosis

42:The number of fertilized eggs (zygote) in meiosis are 

(a)23

(b)46

(c)48

(d)32

Ans:48

43:The division of cytoplasm in meiosis has types

(a)Two

(b)Three

(c)Four

(d)Five

Ans: two

44:The chromosomes behave as homologous pairs in

(a)Prophase(1)

(b)Prophase(2)

(c)Telophase(1)

(d)Telophase(2)

Ans:Prophase(1)

45:In prophase(1), the interphase of meiosis lack in

(a)G-1 stage

(b)G-2 stage

(c)S-phase

(d)Spindle formation

Ans: G-2 stage

46: The condensed chromosomes which are the longest and thinnest fibers are present in

(a)Hypoprotein

(b)Terpenoid

(c)Proteins

(d)Lipoproteins

Ans: Lipoproteins

47:The separation of homologous chromosomes started during diploid is completed in

(a)Diplotene

(b)Metaphase

(c)Diakinesis

(d)Centromere

Ans: Diakinesis

48:The formation of a new combination of alleles occurs in

(a)Gene pool

(b)Chromosomes

(c)Crossing over

(d)MEIOSIS

Anser: Crossing over

49:The independent assortment of material takes place in

  • Mitosis

(b)Meiosis

(c)Crossing over

(d)Congujation

Ans: Meiosis

50:During meiosis, the shape of plant cells is

(a)Changed

(b)Not chanf=ged

(c)Become irregular

(d)None of these

Ans: Changed



Post a Comment

0 Comments