Ads

Which of The Following is a Function of The Nucleus MCQ

Which of The Following is a Function of The Nucleus MCQ

This Topic Which of The Following is a Function of The Nucleus MCQ is very important. Because the nucleus is not a simple organelle like other organelles. This is actually the brain of the cell and controls almost all functions of the cell. There are 50 very important Mcqs with answers solved about Which of The Following is a Function of The Nucleus. These MCQs are uploaded by



Which of The Following is a Function of The Nucleus MCQ


  • MUHAMMAD ZAIN
  • PROGRAM BS BOTANY
  • SEMESTER 3rd
  • ROLL NO 11
  • GOVT.GRADUATE COLLEGE CHOWK AZAM
  • COURSE TITLE CELL BIOLOGY, GENETICS, EVOLUTION
  • TOPIC: Which of The Following is a Function of The Nucleus MCQ

MCQS

1Nucleas was discovered by

(A)Robert brown

(b)Robert Whittaker

(c)Robert Boyle

(d)Robert hook

ANS: ROBERT BROWN

2Nucleas was discovered in

(a)1836

(b)1837

(c)1838

(d)1840

ANS: 1836

3 Nucleus is a prominent body in

(a)membranes

(b)cell wall

(c)none

(d)cells

Ans: cells

4 Plant cell has a large

(a)vacuole

(b)molecule

(c)cell membrane

(d)cell

ANS: VACUOLE

5 Chemically nucleus is composed of

(a)DNA

(b)RNA

(c)Proteins

(d)all of these

ANS: ALL OF THESE

6: Generally the cells having one nucleus are called

(a)mononucleate

(b)Multinucleate

(c)binucleate

(d)none

ANS: MONONUCLEATE

7: The information of DNA of the nucleus is transcribed into

(a)RNA

(b)DNA

(c)proteins

(d)none

ANS: RNA

8:Nuclear envelope enclose the

(a)NUCLEUS

(b)meMbrane

(c)cell wall

(d)none

ANS: NUCLEUS

9:The nuclear envelope is composed of

(a)double membrane

(b)single membrane

(c)triple membrane

(d)none

ANS: DOUBLE MEMBRANE

10: The whole pore complex has a diameter of about

(a)150nm

(b)140nm

(c)130nm

(d)120nm

ANS: 150NM

11: The number of nuclear pore complexes in the nuclear envelope of animal cell

(a)3000……4000

(b)3000……5000

(c)3000……6000

(d)none

ANS: 3000….4000

12The pore give the nucleus direct contact with

(a)ER

(b)SR

(c)MR

d(none

ANS: ER

13 Eight protein molecules are called

(a)ANNULAR SUBUNITS

(b)Luminar subunits

(c)fibres

(d)none

ANS: ANNULAR SUBUNITS

14 The nucleoplasmic side of the NPC has

(a)FIBRILS

(b)Enzymes

(c)proteins

(d)none

ANS: FIBRILS

15 A cage-like assembly is attached on the side

(a)nucleolus

(b)NUCLEOPLASMIC

(c)both

(d)none

ANS: NUCLEOPLASMIC

16: The nucleoplasmic side and the cytoplasmic side of NPC are

(a)DIFFERENT

(b)same

(c)both

(d)none

ANS: DIFFERENT

17 Nuclear pores allow the transport of water-soluble molecules across the

(a)nuclear membrane

(B)NUCLEAR ENVELOPE

(c)semipermiable membrane

(d)none

ANS: NUCLEAR ENVELOPE

18 The transport includes RNA and

(a)ribosomes

(b)proteins

(c)both

(d)none

ANS: RIBOSOMES

19 The diameter of the opening is about

(a)30nm

(b)40nm

(c)50NM

(d)none

ANS:50NM

20 Nuclear envelope allows RNA and …………. To move out

(a)proteins

(b)enzymes

(c)DNA

(d)none

ANS: PROTEINS

21: some nuclear proteins are also exported to the

(a)Nucleus

(b)membrane

(c)CYTOPLASM

(d)ribosome

ANS: CYTOPLASM

22:RANGDP diffuses back to the

(a)NUCLEUS

(b)cell wall

(c)cytoplasm

(d)none

ANS: NUCLEUS

23:The two membranes are separated by a space called perinuclear space is about

(a)20 to 40nm

(b)40 to 50nm

(c)50 to60nm

(d)none

ANS:20 TO 40 NM

24: The nucleus is a non-membrane

(a)BOND STRUCTURE

(b)chemical structure

(c)both a and b

(d)none

ANS: BOND STRUCTURE

25:The function of the nucleus is to synthesize

(a)RIBOSOMES

(b)protein

(c)both

(d)none

ANS: RIBOSOMES

26:The combination of the principles of population genetics and Darwinian evolutionary theory is

called

(A)MODERN SYNTHESIS

(b)modern law

(c)modern principle

(d)none

ANS: MODERN SYNTHESIS

28:modern synthesis comes from the study of

(a)GENETICS

(b)embryo

(c)nucleus

(d)none

ANS: GENETICS

29:Population genetics was another important turning point in the

(a)evolutionary theory

(b)population theory

(c)modern synthesis

(d)none

ANS: EVOLUTIONARY THEORY

30Modern synthesis was developed in early

(a)The 1940s

(b)The 1930s

(c)The 1950s

(d)none

ANS:1940s

31:modern synthesis integrated the discoveries and ideas for many

(a)different fields

(b)same fields

(c)both

(d)none

ANS: DIFFERENT FIELDS

32:mendallism and Darwinism were reconciled with the progress in population genetics in

(a)The 1930S

(b)The 1950s

(c)The 1960s

(d)none

ANS:1930s

33The change in gene frequencies is called

(a)genetic drift

(b)genetic information

(c)both

(d)both

ANS: GENETIC DRIFT

34. interbreeding is also common in

(a)small population

(b)large population

(c)middle population

(d)none

ANS: SMALL POPULATION

35. northern elephants were hunted to near extinction in the late

(a)1800

(b)1700

(c)1900

(d)none

Ans: 1800

36:English mathematician Godfrey . H, Harley german physician delivered a mathematical model in

(a)1901

(b)1902

(c)1908

(d)1909

ANS: 1908

37: Genetic drift and interbreeding reduce genetic variation within a

(a)system

(b)population

(c)both

(d)none

ANS: SYSTEM

38:genetic form of genetic drift is called

(a)founder effect

(b)population

(c)both

(d)none

ANS: FOUNDER EFFECT

39:Evolution is networking for

(a)PROGRESS

(b)failure

(c)both

(d)none

ANS: PROGRESS

40:gene frequency does not change by change in large

(a)population size

(b)population information

(c)both

(d)none

Ans: population size

41:Mating within the population must be

(a)random

(b)LINEAR

(c)BOTH

(d)NONE

Ans: random

42:migration may introduce new genes into

(a)gene pool

(b)gene cyte

(c) both

(d)none

Ans: gene pool

43:some mutations take place type allele to

(a)mutant form

(b)similar form

(c)both

(d)none

Ans: mutant form

44:evolution help some individual in a population to

(a)survive

(b)migrate

(c)both

(d)none

Ans: survive

45:A large number of genetics is produced in

(a)population

(b)species

(c)community

(d)none

ANS: POPULATION

46:A few individuals from a new parental colonize

(a)new habitat

(b)community

(c)both

(d)none

ANS: NEW HABITAT

47:Immigration means no individual enters a population from the

(a)outside

(b)inside

(c)similar specie

(d)none

Ans: outside

48:mutation introduces a new allele into a

(a)population

(b)specie

(c)community

(d)none

Ans: population

49:NUCLEOLI are present at

(a)nuclear organizer

(b)cytoplasmic organizers

(c)both

(d)none

ANS: NUCLEAR ORGANIZER

50:nucles was discovered by Robert brown in

(a)1831

(b)1834

(c)1833

(d)1856

ANS: 1831

You may Read all Latest about Nucleus

The image of the nucleus has been taken from wikipedia.com

Post a Comment

0 Comments