Puccinia | Biology Quiz Puccinia is a parasitic? - Mcqs Clouds

 Name: Zunaira Tahreem Fatima

 Department: Bs zoology (morning)

 Submitted By: Zunaira Tahreem Fatima

 Puccinia | Biology Quiz Puccinia is a parasitic? - Mcqs Clouds

this assignment is about Puccinia | Biology Quiz Puccinia is a parasitic? - Mcqs Clouds

 Assignment: Botany

 Govt. Graduate  college Chowk Azam





Topic:

Puccinia

Objectives:

1)   Division of Puccinia is

A.Ascomycota

B.Basidiomycota

C.Zygomycota

D.Oomycota

Ans: Basidiomycota

    2) Puccinia has many forms

A.Asparagi

           B.Graminis

           C. Horiana

           D. Poarum

Ans: Graminis

3)belongs from which kingdom

     A. Fungi

          B.Plantae

   C. Animalia

         D. None

 Ans: Fungi

4) Puccinia has several Obligatory …. Species

      A. Host

B. Parasitic

   C. Both

   D. None

Ans: parasitic

5)This genus contains about how many species

A. 4000

       B. 5000

C. 3000

 D. 4500

Ans: 4000

6)Puccinia cause The

A. Leaf Rust of wheat

 B.Curling of wheat leaf

        C. Infection of wheat grain

        D.None of the above

Ans: Leaf Rust of wheat

  7) Heteroecious Fungus is

A.Ustilago

         B.Albugo

         C.Puccinia

         D. Melampsora

Ans: Puccinia

8)How many nuclei are there in a uredospore of Puccinia

A. One

         B. Five

         C. Three

         D. Two

Ans: Two

9)Order of puccinia is

A. Uredinales

         B.Agraicales

         C. Monitiales

D. Teloschistales

Ans: Uredinales

10)Puccinia are parasites on

A. Wheat

          B. Corn

C. Both

          D. None

Ans: Both

  11)Puccinia Contains how many germ tubes

A.Five

            B. Two

            C. Six

D. One or more

   Ans: one is more

12)Puccinia is a….. genus

A. Large

           B. Small

           C.Moderate

       D. None

Ans: Large

13) Puccinia completes its life cycle in how many, hosts

        A. Two

B. Three

        C. Five

        D. Six

Ans: Two

14) The Hosts through which Puccinia completes its life cycle are

        A. Wheat and barely

        B. Wheat and corn

        C.Wheat and rye

        D. None

Ans: wheat and barely

15) The life cycle of Puccinia is divided into how many stages

A. Six Stages

        B. Four Stages

      C. Five Stages

      D. Two Stages

Ans: Five Stages

16) life cycle of Puccinia is on the basis of

       A. Nature of spores

B. Nature of the zygote

       C. Nature of gametes

       D. All

Ans: Nature of Spores

17) Infections of Puccinia appear In

       A. March

       B. April

       C. May

       D. Jun

Ans: March

18) Sori appears on The ….. of wheat

       A. Stem

       B. capsule

       C. Root

       D. Shot

     Ans: Stem

19) Uredospores are borne on which Stalks

       A. Short

       B. Long

       C. Upper

       D. Lower

Ans: Long

20) Uredospores are borne on long

       A. Stalks

       B. Root

       C. Shot

       D. None

Ans: Stalks

21) Uredospores have how many germ pores in their wall

       A. One

       B. Two

       C. Four

D. Five

Ans: One

22) The tip of the germ tube swells from the vesicle called

        A.Uredospores

B. Uredosori

       C. Appressorium

       D. None

Ans: Appressorium

23) The cytoplasm and nuclei of the germ tube migrate into

        A. Appressorium

B. Uredospores

        C. Uredia

        D. None

Ans: Appressorium

24) ……. Cut off the Appressorium from the hollow germ tube

       A. Uredia

       B. Uredosori

       C. Haustorium

D. Septa

Ans: Septa

25) Appressorium form

      A. Germ tube

      B. Fine tube

      C.Both

      D. Host tissue

Ans: Fine tube

26) The Vesicle produces ….. Septate hyphae

       A. Branched

       B. Unbranched

       C.Staright

       D. All

Ans: Branched

27) The hyphae develop for absorbing nutrients

       A. Cytoplasm

       B. Uredosori

       C. Haustori

       D. None

Ans: Haustori

28)Hyphae produces a new crop of …… Uredospores under the epidermis of the leaf

        A.Dikaryotic

        B. Bikaryotic

        C.Prokaryotic

        D. Eukaryotic

Ans: Dikaryotic

29) Each cell of hyphae has how many nuclei

        A. One

        B. Two

 C. Three

       D. Four

 Ans: Two

30) ……. Transfer these Uredospores to other plants

       A. Wind

       B. Water

       C. Pollen grain

       D. Germ tube

Ans: Wind

31) Teleutospores are produced during growing season

       A. April

B. May

       C. Both a,b

D. December

Ans: Both a,b

32)Some hyphae develop

       A. Teleutosori

       B. germ pore

       C.Promycelium

       D. All

Ans: Teleutosori

33) These Teleutosori produce

        A. Paraphses

        B. Teleutospores

        C. Promycelium

        D. All

Ans: Teleutospores

34) The color of Teleutospores are

        A. Green

        B. Black

        C. Blue

        D. Red

Ans: Red

35) The shape of Spores with the tapering end.

        A. Circular

        B. Tubular

        C. Oval

        D. Shapeless

Ans: Oval

36) Each teleutospore contains how many germ wall

        A. Two

        B. One

      C. Three

D. Four

Ans: One

37) Which crop is harvested in Teleutospores

       A. Corn

       B. Rice

       C. Wheat

       D. Rye

Ans: wheat

38) Teleutospores germinate in next spring on

       A. Hot

       B. Winter

       C. Both a,b

       D. None

Ans: Both a,b

39) Teleutospore produce a germ tube called

       A. Promycelium

       B. Sterigmata

       C.Pycnidia

D. All

Ans: promycelium

40) How many nuclei of a cell fuse to form a diploid nucleus

       A. One

       B. Four

       C. Several

       D. Two

Ans: Two

41) Transverse of septa divides epibasidium into

       A. Five

       B. Four

       C. Three

       D. One

Ans: Four

42) Each cell contains a single

       A. Cytoplasm

       B.Cell wall

  C. Nucleus

       D. All

Ans: Nucleus

43) Basidiospores are formed on each

       A.Promycelium

       B. Teleutosori

     C. Sterigma

     D.All

Ans: Sterigma

44)Barberry germinates to produce a germ tube

       A. Small

       B. Large

       C. Moderate

       D. None

Ans: small

45)Spermatia comes out from

       A. Ostiole

       B. Pycnidia

       C. Spermatia

       D. Basidium

Ans: Ostiole

46) The germ tube produces how many cells

       A. 4,3

B. 3,4

       C. 4,4

       D. 4,6

Ans: 4,6

47) Aecial stage makes whole hyphae

       A. Prokaryotic

       B. Eukaryotic

       C. Dikaryotic

D. All

Ans: Dikaryotic

48) Each cell divides to form a cell

       A. Larger

       B. Constant

       C. Smaller

       D. Both a,c

Ans: Both a,c

49) The peridium ruptures and cup-like structure called

       A. Peridium

       B. Accidium

       C. Basidium

       D. All

Ans: Accidium

50) Appressorium produces spores and completes the life cycle

      A. Uredospores

      B. Aeciospores

     C. Both a,b

D. None

Ans: Uredospores

 You may also like this

Post a Comment

0 Comments